Tuesday, October 13, 2009

Pelangi



Judul: Pelangi
Penulis: Syud, Hlovate, Noor Suraya
ISBN: 978-967-5118-24-1
Harga: RM22.00
Harga pembelian melalui pos:
RM20


*****************************


Ceritera 1: Pelangi - Syud


Menjadi anak yatim piatu pada usia muda bukannya bermakna Iman Aisyah tidak berani hidup sendiri apalagi berdikari. Cuma kalau tiba-tiba ada yang melamar, apa salahnya kalau dia menerima, kan?


************


Komen aku:


Pernah baca cerita ni dalam blog Syud and I’m hooked to it. Its abaout Uzair yang dikawinkan dengan Iman atas pilihan keluarga. Cliché, tapi garapan yang bagus. Tak meleret-leret. Iman yang menerima keburukan Uzair seadanya. Best. Suka;)


******************************


Ceritera 2: Ked's Story - Hlovate


Hadiah deck daripada gadis tak bernama membuat dia gelabah. Macam mana budak perempuan FELDA tu tahu tentang skate? FELDA Florida barangkali, sebab budak berbaju kurung tu kenal juga Bruce Walker!


************


Komen aku:


Already read this a lot of time dari blog Hlovate.. niceJ


*****************


Ceritera 3: Rumah Kecil di Ujung Padang -
Noor Suraya


Durrah selalu melarikan diri jika hatinya tercalar. Masihkah dia perlu ‘berlari’ jika hatinya sudah tersangkut pada penghuni rumah kecil di hujung padang ini?


*********************************


Komen aku:


cerita baru dari Kak Su. Mulanya menyampah dengan Durrah yang terlalu ortodoks pemikirannya. Teralu percaya pada cinta manusia, sanggup tidak belajar kerana yakin itulah cintanya.itulah yang akan membahagiakan nya kelak. Tolongla berfikir wahai Durrah, hidup bukan hanya atas perkahwinan semata-mata (kerna aku punya kawan yang sebegini). Tapi kak su berjaya merubah Durrah perlahan-lahan. Dia transform slowly dari Durrah yang naïve, yang terlalu percaya cinta kepada gadis yang matang fikirannya. Yang mula memikirkan perihal masa depan. Dia belajar tentang perusahaan bunga, belajar buat dress kanak-kanak. See, dia berjaya berdikari. Dia dihambat cinta dari ketiga-tiga anak ayah angkatnya. Luruh air mata aku menyelami hati Durrah yang ditinggalkan kerna seorang janda Jepun. Antara 3 abng angkatnya, siapa jodohnya yang sebenar? Penat aku teka.. akhirnya terjawab.