Tuesday, October 13, 2009

Pelangi



Judul: Pelangi
Penulis: Syud, Hlovate, Noor Suraya
ISBN: 978-967-5118-24-1
Harga: RM22.00
Harga pembelian melalui pos:
RM20


*****************************


Ceritera 1: Pelangi - Syud


Menjadi anak yatim piatu pada usia muda bukannya bermakna Iman Aisyah tidak berani hidup sendiri apalagi berdikari. Cuma kalau tiba-tiba ada yang melamar, apa salahnya kalau dia menerima, kan?


************


Komen aku:


Pernah baca cerita ni dalam blog Syud and I’m hooked to it. Its abaout Uzair yang dikawinkan dengan Iman atas pilihan keluarga. Cliché, tapi garapan yang bagus. Tak meleret-leret. Iman yang menerima keburukan Uzair seadanya. Best. Suka;)


******************************


Ceritera 2: Ked's Story - Hlovate


Hadiah deck daripada gadis tak bernama membuat dia gelabah. Macam mana budak perempuan FELDA tu tahu tentang skate? FELDA Florida barangkali, sebab budak berbaju kurung tu kenal juga Bruce Walker!


************


Komen aku:


Already read this a lot of time dari blog Hlovate.. niceJ


*****************


Ceritera 3: Rumah Kecil di Ujung Padang -
Noor Suraya


Durrah selalu melarikan diri jika hatinya tercalar. Masihkah dia perlu ‘berlari’ jika hatinya sudah tersangkut pada penghuni rumah kecil di hujung padang ini?


*********************************


Komen aku:


cerita baru dari Kak Su. Mulanya menyampah dengan Durrah yang terlalu ortodoks pemikirannya. Teralu percaya pada cinta manusia, sanggup tidak belajar kerana yakin itulah cintanya.itulah yang akan membahagiakan nya kelak. Tolongla berfikir wahai Durrah, hidup bukan hanya atas perkahwinan semata-mata (kerna aku punya kawan yang sebegini). Tapi kak su berjaya merubah Durrah perlahan-lahan. Dia transform slowly dari Durrah yang naïve, yang terlalu percaya cinta kepada gadis yang matang fikirannya. Yang mula memikirkan perihal masa depan. Dia belajar tentang perusahaan bunga, belajar buat dress kanak-kanak. See, dia berjaya berdikari. Dia dihambat cinta dari ketiga-tiga anak ayah angkatnya. Luruh air mata aku menyelami hati Durrah yang ditinggalkan kerna seorang janda Jepun. Antara 3 abng angkatnya, siapa jodohnya yang sebenar? Penat aku teka.. akhirnya terjawab.



Rahsia Hati Sofia




Rahsia Hati Sofia



Penulis; Nazurah Aishah



ISBN: 978-967-5118-17-3



Harga: RM21.00



Harga istimewa di Pesta Buku: RM16.80 – (potongan 20%)



**********************************************



sekali air sungai melimpah… sekali pasirnya pun berubah…



Aku dan dia kenal begitu lama, saling menyimpan rasa dan berkongsi hati. Kenapa sukarnya untuk saling memahami? Padahal kita bagaikan bercerung jiwa!



Ini bukan cinta tiga segi! Dia dan dia bersahabat. Mereka berkongsi cerita. Namun rahsianya hanya aku seorang sahaja yang tahu!



Ajaibnya dalam derita masih ada lagi cahaya, jalurnya memandu arah. Anehnya dalam pijar resah, angin masih bawa salam bahagia walau seketika. Payahnya pabila cinta jadi benci. Sukarnya nak pujuk hati biar benci bertukar rindu. Pilunya hati tatkala kau paksa aku memilihmu, padahal kau sudah lama kupilih!



Jiwamu bagai ombak di tengah laut, pabila datang menderu kau usung segala beban ke gigi pantai. Singgahmu sekejap cuma, tika pergi kau titipkan semuanya di bahuku seorang.... Kenapa harus begitu, Mal?



+ + +



**********************************************************



Komen aku:



Damn boring and so cliché. Macam satu bibliography tentang kisah cinta Si Sophia dan Ikmal ni. Tensionnya. Bagi aku, tiada upgrade information dalam otak aku. Its static. Typical kisah rumah tangga di Malaysia. bercinta, kemudian merajuk, kemudian dinikahkan, kemudian ada orang opis nak yang mana secara kebetulan kawan si suami. Si suami cemburu, ego. Si isteri menyimpan rasa. Akhirnya suami ceraikan supaya pergi kat kawan suami. WTH??



Teluki itu Untuk Aku



Judul: Teluki Itu untuk Aku
Penulis: Nazawati
ISBN: 978-967-5118-16-6
Harga: RM19.00
Harga pembelian melalui pos: RM17


***************************************


perasaan ini bagaikan air di kali yang sentiasa mengalir tanpa henti


perasaan ini bagaikan air di kali yang sentiasa mengalir tanpa henti


Telah aku kuburkan dalam-dalam persahabatan bersama kau. Telah aku cuba simpan peristiwa aib itu dalam hati sampai mati. Bertahun aku menghilang, dan tidak pernah aku sangka waktu telah menemukan kita lagi. Malang apa yang menanti, pabila aku dan kau terperangkap dalam ikatan yang tidak pernah kita impikan?


Bahtera ini, arah kita tak serupa
padamu... aku dendam yang tak terungkai,
padaku... kau sahabat yang melukakan


Mengapa tidak kita akhiri sahaja tali ini, kalau kita tidak pernah endahkan ijab kabulnya, Fir?


*************************************************************


Komen aku:


I love this story. Jalan cerita nya lain. Sangat berlainan, dan garapannya sangat best. Mengenai seorang 3 sahabat yang berpecah akibat sengketa keluarga dan fitnah. Akhirnya antar 3 shabat itu, 2 shabat berkahwin (terpaksa) kerana ditangkap basah. Si lelaki sangat kurang ajar, asyik mendendami si wanita. Sedih.kata-katanya pedih. Sudahla bertemu di rumah, di office juga mereka adalah teman sekerja yang tidak pernah damai. Perangnya menakutkan.kata-kata lelaki itu menyakitkan. Serius. Akhirnya satu-satu eprkara yang terpendam terbongkar. Rupanya sahabat ke-3 ada masalah emosi. Dia yang inginkan si wanita, cuba perangkap wanita untuk berkkahwin dengannya tetpai tertangkap dengan si lelaki. Rupanya ayah sahabat yang ke 3 yang membuat onar ke atas keluarga mereka. Sedih mendengar kebenaran. Cerita ni best. Bercampur baur. Tak rugi baca.


Kemilau Mutiara Raudhah



Judul: Kemilau Mutiara Raudhah
Penulis: Saidatul Saffaa
ISBN: 978-967-5118-25-8
Harga: RM22.00
Harga pembelian melalui pos: RM20.00


*******************************
(Bayaran pos percuma dalam Malaysia)


Kerana pasir, terbentuknya mutiara. Kerana tanah, lahirnya manusia.

Ini sebuah kisah kembara di atas bumi Tuhan. Kembara hati dalam jiwa hamba. Kembara daripada hina kepada mulia.
Ini kisah kembara hidup. Kembara dia mencari mutiara cinta di laut dalam, dan kembara mereka menemui cinta Dia di langit nan tinggi.


Kata Raudhah, dia punya sejarah jahiliah tersendiri.
Katanya pula, Raudhah ibarat bidadari yang turun dari langit untuk menyebarkan keindahannya.

Lalu kata mereka,
langit kawannya bumi
laut pasangannya pantai
siang temannya malam
petang sahabatnya pagi
isteri pula pendampingnya suami


Bukankah kita diciptakan berbeza untuk saling melengkapi, lantas nikmat Tuhan yang mana lagi mahu didustakan?


*****


Komen aku:


Selamat menghabiskan naskah pertama dari Saidatul Saffa semalam. Komen? Erm, aku dah pernah baca jalan cerita yang sebegini. Tentangs eorang lelaki yang bernama Izzat, yang terpesong dari ajaran Islam,cuba kembali ke jalan yang benar kerana seorang wanita, Raudhah,sigadis bermata hijau (mix).



Raudhah adalah tunangan Izzat sejak lama, tanpa pengetahuan dua pihak. Raudhah menerima Izzat sebagai calon suami tetapi bertukarfikiran bila Nampak Izzat dipeluk oleh perempuan lain. Sakit hati, raudhah menyambung study dalam bidang perubatan di Scotland. Selepas dua tahun, Raudhah setuju dinikahkan dengan pilihan datuknya tanpa melihan atau bertanya siapa calon. Dia dinikahkan dari jauh,di Malaysia. even web cam pun raudhah tak on. Dia redha sebab adh buat solat istikharah. Izzat tanpa mengetahui, dia akhirnya dinikahkan dengan Raudhah, kemudia ke Soctland,buat kejutan. Raudhah tidak dapat menerima Izzat sebagai suami.berbagai hinaan di lemparkan. Izzat dah jauh berubah, tapi raudhah tidak Nampak itu. Ok,, finallay, raudhah terima Izzat selepas dia hampir dirogol. Baru sedar diri.



Cliché. Sorry to say. Raudhah digambarkan sebagai perempuan yang mentaaati agama Islam, tapi mengabaikan sesuatu yang sangat besar, menyakitkan hati suami- sungguh tak wajar. Dia kurang ajar, meninggikan suara dan asyik mempertikaikan takdirnya yang berkahwin dengan Izzat. Pelik. Bukannya dia tidak dididik dengan ajaran Islam, mentaati suami itu wajib, tapi kenapa dia seperti tidak berugama? Kenapa dia asyik mempertikaikan Izzat, seperti dia sangat suci dan baik, beragama, dan Izzat adalah orang yang sangat keji? It looks like Raudhah ni macam typical perempuan alim. Yang merasakan dia sangat bagus dan memandang orang lain tidak sebaik dia.


Tuesday, September 22, 2009

buku baru di rak saya

aiseh.. lamanya tak update buku yang dibaca.. dah banyak koleksi bertambah. tapi bebanan kerja buat tak sempat langsung untuk mengomen buku2 yang dibaca.. oh, tak lupa, ad abuku terbaru sudah masuk dlam rak saya! pasti semuanya dari Jemari Seni, dibeli secara online dpat diskaun, free shipping lagi.. nanti i update, ok..

Sunday, May 17, 2009

Odisi Bulan Biru




JOHN NORAFIZAN kembali membawa anda mengembara bersamanya meneroka keindahan bumi Jepun dan Turki.
Kata ibu, zaman dulu hanya perawan-perawan sahaja yang dibenarkan memetik bunga-bunga saf. Sekiranya jari mereka terluka, darah merah sang perawan akan menyerap masuk ke kelopak bunga kuning itu. Kononnya, darah inilah yang membuatkan kelopak-kelopak bunga saf bertukar merah apabila dijemur dan dikeringkan nanti!
Kini ibu tiada lagi untuk bercerita. Ibu dan adiknya yang cacat mati lemas di Sungai Sorachi. Sedih dan sesal membalutinya sepanjang waktu. Mujurlah pertemuan dengan seorang darwis yang bijaksana mengubah seluruh hidupnya. Pertemuan yang memulakan sebuah pengembaraan mencari ayah yang bersedih, sekali gus dirinya sendiri. Dapatkah dia menemui apa yang dicarinya itu?
Katanya....
Jika tidak kerana Qistina, aku tidak tahu apakah maksud kehidupan ini.
Jika tidak kerana Qistina, mungkin aku masih dalam sangsi.
Qistina yang misteri. Qistina yang penuh dengan seribu teka-teki.
Teka teki apakah itu hingga menyebabkan dia sanggup menempuh seribu misteri dan melintasi Selat Bosporus? Dan siapa pula Qistina di hatinya?
Sebuah roman pengembaraan dalam bentur keras hakikat kehidupan disulami iri dan dendam: antara ‘sang pencari’ dan ‘yang mencari’.
*****
ISBN: 978-967-5118-15-9
Harga: RM20.00
Harga pembelian melalui pos: RM18 (mulai 10 Mac 2009)




#######################################################


my komen:




Aku pelik dengan tajuk novel ni. Tapi tak pe, abaikan. Yang penting apa yang John Norafizan cuba sampaikan.
Pernah dengar nama Tuhan yang keseratus? Dalam tangan kita, dalam fikiran kita Cuma ada 99 nama. Nama-nama yang menggambarkan Tuhan dan kuasaNya. Kenapa ada yang keseratus? Siapa yang sembunyikan nama yang keseratus? Apa perlu nama yang keseratus, andai 99 nama pun belum kita hafal dan bertaqwa dan beriman?
Mengisahkan kehidupan Akira yang membenci adiknya senediri yang cacat selepas demam panas. Akira budak jepun yang beragama Islam dan bersusur galur Melayu. Ibu dan adiknya mati jatuh dalam sungai tanpa diselamatkan oleh Akira. Ayahnya hilang sewaktu mencari Akira yang jatuh ke dalam gaung setelah decide untuk bunuh diri. Akira cuba mencari ayahnya,namun bertemu dengan Doktor Ayumi dan adik angkatnya Kafka yang muka nya sebijik Umizaki, adik Akira yang telah mati lemas. Dalam pencarian nama tuhan yang keseratus, Kafka hilang di Turki dan diracuni kerana menyebabkan kitab suci penduduk tempatan hilang. Doktor Ayumi juga hilang ketika di Turki. Tinggallah Akira dan Kafka yang merasa dirinya masih kanak-kanak akibat diracun.
Bagaimana mereka bertemu dengan Qistina yang akan lupa siapa diri dia, dan mereka pada keesokan harinya. Siapa Qistina? Apa kaitan mereka?
Buku ni lebih berunsurkan ketuhanan. Kepercayaan pada apa yang Tuhan telah tentukan. Kehendak Tuhan, semuanya tidak mustahil untuk berlaku. Tanpa kehendak Tuhan, sebutir pasir di lautan tidak akan bergerak. Mari sama-sama menyusur kehidupan Akira dan cabaran hidupnya dan merenung sejauh mana kita sudah beriman dengan 99 nama Tuhan.



Cumanya ada beberapa simpulan yang tidak dileraikan oleh John Norafizan.


1. Kenapa ibu akira menangis tiap kali ayah mereka bercerita tentang adiknya? Ayahnya akan terbehenti bercerita dan memberitahu, ibunya akan bercerita di kemudian hari.


2. Apa kaitan Kafka dan Akira? Mungkinkah mereka adik beradik yang terpisah atau sepupu? Anak kepada adik ayahnya?


3. Benarkah Nakamura adalah abang sebapa dengan Doktor Ayumi?

Tuesday, May 5, 2009

Meniti Maut

Meniti Maut
Eyman Hykal
Alaf 21
rm17
Tentang Fariz sebagai anggota BISIK, yang menempuh pelbagai cabaran dalam pelbagai kes yang dijalankan. Apa nak buat synopsis pasal cerita ni ya? Susah nak buat atau sebenarnya tak da synopsis yang boleh dibuat? Cerita based nya sangat basic. Sangat-sangat. Lebih menjurus kepada, bagaimana untuk menjadi ejen kerajaan. Adalah beberapa aksi yanga agak mencemaskan. Yang lain macam agak biasa sahaja. Tak adalah yang terlalu unik dalam buku ni. Terpaksa juga compare kan dengan Ramlee Awang Mursyid. Buku ni takda x-faactor yang membuatkan aku nak terus membaca. Terpikir hanya nak cepat habis sahaja. Terlalu biasa. Ada pulak sesetengah situasi yang digambarkan terlalu amat teliti membuatkan aku rimas. Penggunaan perkataan ‘fonsel’ bagi menggantikan handphone atau telefon bimbit pun agak annoying. Entahla nape aku berfikir dan berperasaan macam tu. Rasa pelik la. Penulis macam agak confuse dalam mencorakkan watak Faryna (anak majikan dalam penyamaran nya). Sekejap macam tak matang, sekejap macam terlalu matang. Aku tak boleh nak bayangkan bagaimana watak sebenar perempuan itu. Wataka yang lain agak kemas, sampai aku boleh bayangkan apa yang berlaku, dan bagaimana wajah mereka.
Walau apa pun, Eyman Hykal, selamat datang ke dunia penulisan.mungkin selepas ni, boleh menulis thriller ynag lebih thriller lagi. Kasi goreng banyak sikit, Cuma jangan sampai terlebih garing.. hehe.

Saturday, April 25, 2009

buku baru di rak.. hasil dari Pesta Buku


Jumaat lepas, akhirnya aku berkesempatan menjengah ke Pesta Buku. Sebenarnya buku tak berkesempatan, tapi memikirkan bulan april ni, bulan RM, semua nak pakai duit.. ces. So, budget untuk Buku macam kena cut jugak la.
But then, aku pergi juga. Mula-mula takder apa nak dibeli (kononnya), tapi end up with all those new books from Jemari Seni. Ada orang tanya aku, anis suka sangat dengan buku JS ya? Bukan macam tu. Aku tengok cara penulisan, genre buku. Aku beli juga buku Alaf21, BUKU PRIMA, kakinovel, dan karnadya. Aku tak berapa sangat dengan genre cinta jiwang ni, sebab kehidupan aku dan penat dan penuh dengan perasaan cinta. My real love is real, why should I dream on another fake lave story? So, I rather stick on fiksyen, thriller, funny romance, ketuhanan.. that’s better. Cerita keluarga pon aku suka. Membuatkan aku lebih mandiri.
So, akhirnya aku beli Odisi Bulan Biru dari John Norafzan (I met him last year, also this year), and other two books which i forget the title. But I have the pics.. habis rm48 kat JS. Ok la, kaalu beli MPH, dekat rm65 juga.. untung seh.. sempat jugak tanya Kak Su tentang buku baru. kak su gelak je, tu adaa (sambil tunjuk buku kanak-kanak). ish kak su ni. sempat juga tanya Syud tentang buku baru dan blog nya. malu2 Syud nak jawab.. hehehe. takpe, willingly tunggu Syud nyer buku baru..
Then, tinjau karangkraf.. need a magazine that can represent my religion, career and love life, so I picked Nur n Dara. Langgan terus la, senang.. murah je, amek dua2 mag selama 6 bulan, rm75 je, siap ada diskaun lagi. Selain dapat membaca, aku juga dapat reducing in tax. Baguskan??
Tak rugi habs duit untuk membaca, sebab u r what u read. U read porn, u’ll be porn star. If u read knowledge, then u r knowledgeable person. Boleh masuk dengan sesaper sajer untuk bercakap.. tak la nganga jer macam BIMBO!

Friday, April 24, 2009

i take this man .... whether he like or not!

yeay! just finshed reading 'I take This Man.. whether he like it or not'.
briefly, Bram Shirez n Penny Bracket is a couple. prepared for their wedding which will be held only about 15 minutes. then, came Moris, Bram's bridegroom send a message from Bram, told he cant proceed the wedding. No reaction from Penny. she damn sad actually. she announce the cancel hersef to the guest. while her mother Easther Bracket kidnap Bram (without Penny's know about it, of course), lock him in her mansion, force him to eat all those wedding food (shrimp, salmon, chicken, salad), write sorry letter for all guest and labeling the wedding gifts for returned. his father, Keith Shiraz felt something, he tried to find his son. but he end up with fall in love with Easther.
Penny, lastly find out that Bram was locked up in the attic in her mansion. she tried to figured out why he left her in the altar. he admit that he cant satisfy her in their sex life. he figured out that Penny was faked her orgasm. Penny felt so embrassed. thought that Bram wont never figured it out.
one day, Bram success to escape but fell in the pool, where Penny is swiwmming. she rescued him, and they make love. shocking, Penny didnt fake her orgasm anymore and Bram want her back. unfortunately, not Penny. she left him. Bram try to find his father and he saw Keith and Easther. he is so angry and told Keith that Easther was kidnap him. Keith get mad.
and next, please read yourself la.. hehehe.. its a good story, so nice. so funny. try to read it!

Wednesday, April 15, 2009

i take this man .... whether he like or not!


sedang membaca.. funny.. menarik.. berdebar-debar.. sedey..


dan yang penting masih melekat ditangan dan dimata aku.

Saturday, April 11, 2009

Mantera Hitam


Tajuk: Mantera Hitam

Penulis: Serunai Faqir

terbitan: Alaf 21

harga: rm16

tebal:402


sinopsis belakang

SPIRIT OF THE COIN... sebuah permainan mistik yang menggunakan duit syiling untuk menyeru roh orang yang sudah mati. Kehadiran roh akan diketahui apabila duit syiling yang digunakan bergerak sendiri.
Pada suatu malam dalam perkhemahan di tepi sungai, Nik mengajak Hizal dan Tunku bermain spirit of the coin. Perasaan takut dan teruja saling berbaur. Walaupun Hizal dan Tunku memperlekehkannya, namun naluri ingin tahu lebih menguasai.
Namun apabila bulu tengkuk meremang, mereka saling berpandangan. Serentak dengan itu, guruh berdentum di langit. Bau kemenyan menyantak ke hidung. Gerimis mula menerjah. Akibatnya, mereka direnggut ke alam yang tidak pernah dialami selama ini. Perbuatan mereka itu mengundang kecelakaan, menjemput malapetaka yang tiada berkesudahan.
MANTERA HITAM... sebuah novel fiksyen fantasi yang akan membawa anda merentasi alam ghaib, sehingga berasa tidak lagi berada di alam realiti!?

Serunai Faqir adalah nama baru dalam dunia buku aku. mungkin dia ada menulis dan buku lain sebelum ini, mungkin terbitan lain. mungkin bukan genre kegemaran aku. aku pilih buku ni di rak Mph untuk dimuatkan dalam rak buku aku kerana genre nya; fiksyen.

secara asasnya cerita ni banyak bermain dengn putaran masa dan dua dunia. bermain dengan spirit of coin menyebabkan syaitan yang terkurung terlepas bebas. aku suka dengan imaginasi si penulis yang membayangakn dunia syaitan ni moden juga, macam dunia kita, mereka juga menggabungkan sihir dan kemodenan demi untuk menyesatkan anak-anak Adam. bagus la. aku pun suka membayangkan apa yang akubaca. justeru, akudengan bestnya membayangakan dunia Marqo, dunia Alora dan dunia Marcel.

bagaimana pertarungan antara jin kafir dan jin Islam. juga penglibatan budak2 tersebut.

garapan penulis bagus. clear. banyak juga ilmu yang general yang aku dapat daripada novel ni. dan aku pasti sesangat, novel ini akan ada sambungan nya. sebab pertarungan yang agung tidak berlaku. ia tamat dengan kesudahan yang belum selesai.

serunai faqir boleh ditemui di blogspot dia:


ketikamembaca.blogspot.com

Thursday, April 9, 2009

Pesta Buku 2009




Pesta Buku, atau nama cambestnya KLBF 2009 datang lagi menjengah peminat buku sekalian.. ni lah masanya untuk kita ber shoping buku sakan. Sape yang duk teruja nak jumpa penulis kegemaran, jangan lepaskan peluang!
Tahun lepas aku ada pergi juga Pesta Buku ni. Sempat berjumpa John Norafzan, kak Noor Suraya ( ya Allah, kak su ni baaaik n sweet sangat. Rasa cam nak peluk jerr), dan sudah tentulah Ramlee Awang Mursyid. Time tu aku sempat tanya buku terbaru dia, dia jawab, ‘pernah dengar tentang seorang Mikhail?’. aku tergamam, soklan mencabar minda aku. Nasib aku tak jawab, ‘saya takder kawan nama Mikhail, mata kail saya kenal lah’.. masa tu cuak jer. Ntah naper ntah.macam bongok gak.. hehehe..
Oh, by the way, jangan lupa untuk pergi ke Pesta Buku. Tak rugu habiskan duit untuk buku, sebab ilmu yang kita dapat tak ternilai harganya. Lagipun, simpan resit la untuk claim dengan LHDN.lagi best, ada sesetengan company ada bagi elaun untuk beli buku. Macam Bank Negara. Oh! Kena hantar resume ni. Alamak, dah lari tajuk.
Ok, seterusnya, Pesta Buku ni start pada 17 April sampai 26 April, di PWTC. Take time untuk tawaf satu PWTC.. tak rugi.. buku jual murah2 punya…
Untuk peta kawasan dan detail, klik di sini
http://klbookfair.com/index.php/

Wednesday, April 8, 2009

Cinta Kau dan Aku

Buku ni tebal. Aku dah lama tak baca buku cinta. So, buku ni jadi pilihan setelah habis melampiaskan rindu pada buku-buku RAM, Mikhail yang bercorak thriller.
Mengisahkan Farisya ( aku tak suka nama ni; terlalu over untuk orang kampong). Farisya seoarang yang agak tomboy setelah ayahnya meninggal dunia. Pergi KL untuk kerja. Minta kerja sebagai Driver di sebuuah company kepunyaaan Farish (eh, macam nama cat Farish). Okey, dipenddekann cerita, Farisya dapat jadi driver sebab Farish rasa Farisya ni sangat comel. Dan Farisya ini digambarkan sangat cantik, sampai semua orang nak ngorat ( oh, stereotaip betul). Farish pon suka dia juga dan sanggup menerima wasiat mak Farisya untuk Kahwin ngan Farisya (ceh, emak farisya ni tak sedar dek untung tul, boleh pulak sesuka buat wasiat suruh bos Kahwin ngan anak dia). Farisya cuba lari dari wasiat dengan wat plan untuk kawin ngan kawan dia dr kecik, tapi gagal. Akhirnya Kahwin jugak dengan si Farish. Awal perkahwinan, semua baik. Cuma farish suka mengongkong dan sangat cemburu. So, tak bagi farisya kerja dan kuar jalan. Adik farish balik dari oversea dan cuba memecah belahkan mereka. Farish baran. Termakan la umpan adiknya. Menceraikan si Farisya. Bolak balik, mereka besatu semula.. sila baca sendiri macam mana mereka bersatu balik. Penatla.

Cerita yang bagi aku kurang logik sikit. Menyampah la pulak asyik bercanda je si farish dna farisya ni. Keadaan romantic mereka di gambarkan dengan berlebih—lebihan. Sampai aku naik muak. Mula-mula seronok gak baca. Lama-lama bosan la. Aku skip je part2 romatik terlebih sudah tu… sesungguhnya buku ini langsung tak mengembangkan minda aku. Ia nya sekadar buku yang lebih sesuai untuk gadis pingitan yang menunggu lamaran dari orang kaya. Compare dengan buku –buku Noor Suraya, banyak ilmu yang aku boleh dapat secara tidak langsung.
Kesimpulannya, apa yang aku boleh komen buku ni, boleh la. Cuba lagi. Cuba berikan sedikit ilmu kepada pembaca, bukan sekadar jalan cerita semata-mata.

Friday, March 27, 2009

Mikhail - Ramlee Awang Mursyid


Tajuk: Mikhail
Penulis: Ramlee Awang Mursyid
Terbitan: Alaf 21
Harga: rm19.90
Rate: 4 bintang
Halaman: 512


sudah habis baca MIKHAIL!! perghh. selesai pada jam 7.55am pada 27 March 2009, sambil berdiri menunggu train ke opis. gagah betul aku.


Mikhail, bukan sekadar nama. betul, Mikhail adalah pengambil nyawa. bukan satu Mikhail, tapi...

Mikhail adalah pembunuh upahan. tidak, dia tidak di upah. dia diarahkan melakukan pembunuhan. membunuh orang-orang yang pernah menghancurkan keluarganya. tapi dia sering berdelusi, tentang Tahir, tentang Mahmud. siap mereka?

Mikhail, sharp shooter, tak pernah missed tembakan di kepala, dengan killer signature, not 1USD. tapi, mengapa Raihanna tidak mampu dibunuh oleh Mikhail? dan Mikhail diburu oleh pemangsa lain. siapa? Mikhail dituduh membunuh mereka yang tidak dibunuhnya. siapa yang membunuh?


novel ni, untuk orang yang mahu berfikir sahaja. dan sukakan cabaran, sukakan pengetahuan. banyak sangat pengetahuan yang aku dapat dengan membaca novel ni.

novel ini tidak mengecewakan aku sama sekali. padat thriller, romantis pun ada, tipu daya, konflik.
sinopsis belakang buku:
MIKHAIL – bukan sekadar sebuah nama. Selama 16 tahun menjadi pelarian di perantauan, dia muncul semula memburu mangsa-mangsanya. Mikhail membunuh kerana dendam lama. Sewaktu usia remaja, keluarganya telah ditembak mati. Mikhail telah diselamatkan Dickens, seorang lelaki Amerika Syarikat yang juga merupakan rakan niaga ayahnya, Tuan Sadon. Dickens melatih Mikhail menjadi seorang pembunuh profesional untuk membela kematian keluarga.
Dalam pada itu, Mikhail juga menghidapi sejenis penyakit paranormal. Apabila retina matanya terkena cahaya matahari atau silauan lampu yang terang lagi tajam, dia akan berada dalam satu dimensi yang tidak diketahui. Kadangkala dia terperangkap antara dua dimensi – fantasi dan realiti. Akibatnya, Mikhail sukar membezakan mana yang benar.
RAMLEE AWANG MURSHID menampilkan novel MIKHAIL sebagai satu agenda yang dipengaruhi wang bertunjangkan kuasa. Wang serta kuasa dijadikan sandaran sebagai satu simbol kejahatan. Mereka yang enggan bekerjasama akan dijatuhkan hukuman mati. Mikhail pula adalah alat kepada misi pembunuhan itu. Saspens dan penuh emosi!

buku baru di rak

dah lama aku tak ngomen buku-buku yang aku baca skang.. takder masa.. ok, rasanya perlu ngomen semula.. tunggu, akan aku komen buku2 yang terdahulu..


terbaru, inilah buku untuk di baca.. kali ni tak sangka ada buku omputih masuk senarai. mungkin sebab rasa dah lama sangat tak mengasah penguasaan bahasa inggeris aku. jadi, kenala baca buku berbahasa inggeris. mungkin take time untuk di habiskan. mungkin agak lama sampai giliran 'dia'...


baru habis di baca- Mantera Hitam; penulis Serunai Faqir terbitan Alaf21.


sedang dibaca dan masih kusyuk- Mikhail: Ramlee Awang Mursyid terbitan Alaf 21.


giliran seterusnya- mungkin Cinta kau dan aku; sebab dah lama skip buku cinta.. semuanya Fiksyen dan thriller..