Friday, September 17, 2010

Yuda di Padang Maya


... tiada manusia yang berseorangan ...


Cinta ini menolak hukum alam. Seperti cuba mencampurkan air dengan minyak, mempersahabatkan malaikat dengan syaitan, menyatukan kehidupan dan kematian. Cinta ini cinta yang mustahil.


“Puteri Silfia... kita hamba Tuhan yang sama tetapi dunia kita berbeza...” Azmi merenung mata puteri kayangan di depannya. Di mata Azmi, Silfia amat cantik. Meski bersayap dan bertanduk kecil.


Sampai ke tahap manakah seseorang sanggup berkorban untuk cinta? Sesetengah orang mungkin sanggup kehilangan segala-galanya untuk cinta. Dan mungkin ada yang sanggup merenangi lautan api untuk cinta. Tapi berapa ramai yang sanggup berkelana ke dunia dimensi lain demi cinta?


Untuk cinta Azmi sanggup ke dunia jin! Kerana persahabatan pula tiga siswa USM sanggup ke sana untuk menyelamatkan Azmi dan terperangkap di medan yuda! Tapi bagaimanakah kesudahan perang antara dua bangsa jin itu?


* * *


Sebuah roman percintaan luar biasa, dipersembahkan dengan cara yang tersendiri oleh XARI


cerita pengembaraan yang keluar dari luang lingkup realiti. banyak ilmu yang saya dapat dari buku ni...

Saturday, May 1, 2010

Damai

Seiring dengan penghantaran renewal lesen, saya juga menerima buku lagi dari Jemari Seni. Dua buah buku lagi yang saya order minggu sebelumnya.

Damai dan Yuda di Padang Maya.

Damai sebab ada Kak Su dan Syud. Saidatul Safaa, erm.. dah pernah baca buku dia, jadi agak tidak berapa kena dengan selera. Tak tahulah kenapa.

Walaubagaimanapun, Damai adalah tulisan dari Saidatul Safaa. Ok. Bolehla. Bukan judge dia sebelum baca. Tapi lepas dan sedang abca pun, tak tahan nak skip banyak page. Haih.

Yang di pulau itu, cerita ke dua. Dari Kak Su. Sekarang Kak Su buat cerita ala-ala muda remaja, ala-ala chicky je ideanya. Seronok baca. Macam dari hati kita sendiri. Sampai saya turut tersenyum. Turut mengatakan, ‘Gatal!’. Hahaha.. paling saya tak dapat tahan, bila part Tok Nah( nenek Piyah) tu. Entah kenapa, saya teringat sangat kat Uwan saya di kampong. Lai-lagi bila Tok Nah bercerita dengan Piyah. Bercerita tentang dulu-dulu. Tentang dari mana terciptanya Kurma Telur Itik. Bercerita tentang rindunya nanti Tok pada Piyah. Bercerita tentang mimpi-mimpi Tok Nah bertemu arwah suaminya. Sungguh, tak tahan saya menangis pada pukul1 pagi. Mennagis dan menangis sampai saya kena berhenti sekejap, dan mengelap mata. Adih. Sambung, saya lagi menangis bila Tok Nah meninggal. Sedihnya Piyah, saya rasa beban sangat dihati saya. Saya menangis macam budak kecik pada malam-malam buta tu. Bila usai baca, ye, kesudahannya memangla Piyah akan kahwin ngan Piyan. Saya tengok mata di cermin, ceh, bengkak. Saya dah lama tak menangis beria macam tu. Entahla pasai apa. Pagi pergi kerja pun, susah nak cover pakai eye shadow. Ceh.Kak Su ni pandai sungguhla menggodek hati orang.

Cerita ketiga, belum selesai lagi. Apa kata kamu sambungkan untuk saya? Sedih juga kah? Saya suka Syud. Lamanya tak dapat buah tangan dari Syud..

Wednesday, April 28, 2010

Jaja dan Din




Selepas menanti dengan penuh perasaan, dan hati yang gundah gulana, akirnya buku cerita Jemari Seni, JAJA dan DIN selamat sampai ke tangan saya. Fuh, susah betul nak dapatkan buku ni. Sian Jemari Seni kena hantar dua kaili, dek kerana tidak sampai pada penghataran pertam. Terima kasih banyak-banyak Jemari Seni sebab hantar juga, sebagai ganti. Terharu sangat!


Dan sangatla best nye pasal Jaja dan Din ni. Ish, Jaja si berambut lurus ibarat pemabaris dan ber kaler blonde ni boleh jatuh hati hanya kerna sekeping gambar. Dan bertahun dia mencari Din, dan akhirnya berjumpa. Dan Din terbuka hati menerima Jaja walau yang diharapkan adalah yang boleh hidup zuhud sepertinya. Yang sempurna solatnya. Tapi Allah Maha Besar, diberikan Jaja pada Din untuk Din bentukkan. Untuk Din ajar apa itu Islam. Jaja, jaja.. bagusnya Jaja. Sanggup hidup zuhud dan meninggalkan kerja yang syubhah demi Islam. Demi Din. Jaja meng qada’ solatnya yang banyak tertinggal sejak dia akil baligh. Sabarnya Din bila Jaja pernah menggoda Din untuk buka puasa sunatnya. Hai… jaja, jaja.. jaja yang manis, jaja yan tabah bila Din yang pergi berjihad dikhabarkan sudah meninggal dunia. Tabahnya Jaja membesarkan si khalifah kecil. Bahagianya Jaja bila Din sudah kembali kepadanya! Hai, kak Su. Sungguh la buat cerita meruntun hati. Buat hati tersenyum, dalam hati ada taman. Hai..



Wednesday, January 27, 2010

Cosmopolitan feb 2010


Baru dapatkan Cosmpolitan edisi Februari 2010. Dengan cover Kim Kardshian. Semakin hampa aku dibuatnya. Semakin nipis.masa nak beli tu pun dah berkira-kira. Wajarkah aku beli dengan senipis ini? Entah la, apa yang kurang. Tapi terasa sangat nipisnya. Sudah tiada isukah? Rasanya banyak sangat isu yang boleh dimuatkan untuk tatapan dan bacaan wanita.
Dulu mengkagumiCosmo, sebab bukan sahaja pasal fesyen, tapi pasal kesihatan, seks, kerjaya, pershabtan, cinta, kereta, travel, food, senaman, semua disentuhnya.. sekarang, makin luntur dibuatnya.. sedih. Rasa-rasanya, lebih berbaloi aku ambik Intrend atau Eh!. Biar berharga rm7.50, namun melengkapi kehidupan aku di kota ni. please Cosmo. Selak balik keluaran 2007, 2008.. semuanya hangat..ni,cover story pun 1 helai sahaja. Adoi la.

Tuesday, October 13, 2009

Pelangi



Judul: Pelangi
Penulis: Syud, Hlovate, Noor Suraya
ISBN: 978-967-5118-24-1
Harga: RM22.00
Harga pembelian melalui pos:
RM20


*****************************


Ceritera 1: Pelangi - Syud


Menjadi anak yatim piatu pada usia muda bukannya bermakna Iman Aisyah tidak berani hidup sendiri apalagi berdikari. Cuma kalau tiba-tiba ada yang melamar, apa salahnya kalau dia menerima, kan?


************


Komen aku:


Pernah baca cerita ni dalam blog Syud and I’m hooked to it. Its abaout Uzair yang dikawinkan dengan Iman atas pilihan keluarga. Cliché, tapi garapan yang bagus. Tak meleret-leret. Iman yang menerima keburukan Uzair seadanya. Best. Suka;)


******************************


Ceritera 2: Ked's Story - Hlovate


Hadiah deck daripada gadis tak bernama membuat dia gelabah. Macam mana budak perempuan FELDA tu tahu tentang skate? FELDA Florida barangkali, sebab budak berbaju kurung tu kenal juga Bruce Walker!


************


Komen aku:


Already read this a lot of time dari blog Hlovate.. niceJ


*****************


Ceritera 3: Rumah Kecil di Ujung Padang -
Noor Suraya


Durrah selalu melarikan diri jika hatinya tercalar. Masihkah dia perlu ‘berlari’ jika hatinya sudah tersangkut pada penghuni rumah kecil di hujung padang ini?


*********************************


Komen aku:


cerita baru dari Kak Su. Mulanya menyampah dengan Durrah yang terlalu ortodoks pemikirannya. Teralu percaya pada cinta manusia, sanggup tidak belajar kerana yakin itulah cintanya.itulah yang akan membahagiakan nya kelak. Tolongla berfikir wahai Durrah, hidup bukan hanya atas perkahwinan semata-mata (kerna aku punya kawan yang sebegini). Tapi kak su berjaya merubah Durrah perlahan-lahan. Dia transform slowly dari Durrah yang naïve, yang terlalu percaya cinta kepada gadis yang matang fikirannya. Yang mula memikirkan perihal masa depan. Dia belajar tentang perusahaan bunga, belajar buat dress kanak-kanak. See, dia berjaya berdikari. Dia dihambat cinta dari ketiga-tiga anak ayah angkatnya. Luruh air mata aku menyelami hati Durrah yang ditinggalkan kerna seorang janda Jepun. Antara 3 abng angkatnya, siapa jodohnya yang sebenar? Penat aku teka.. akhirnya terjawab.



Rahsia Hati Sofia




Rahsia Hati Sofia



Penulis; Nazurah Aishah



ISBN: 978-967-5118-17-3



Harga: RM21.00



Harga istimewa di Pesta Buku: RM16.80 – (potongan 20%)



**********************************************



sekali air sungai melimpah… sekali pasirnya pun berubah…



Aku dan dia kenal begitu lama, saling menyimpan rasa dan berkongsi hati. Kenapa sukarnya untuk saling memahami? Padahal kita bagaikan bercerung jiwa!



Ini bukan cinta tiga segi! Dia dan dia bersahabat. Mereka berkongsi cerita. Namun rahsianya hanya aku seorang sahaja yang tahu!



Ajaibnya dalam derita masih ada lagi cahaya, jalurnya memandu arah. Anehnya dalam pijar resah, angin masih bawa salam bahagia walau seketika. Payahnya pabila cinta jadi benci. Sukarnya nak pujuk hati biar benci bertukar rindu. Pilunya hati tatkala kau paksa aku memilihmu, padahal kau sudah lama kupilih!



Jiwamu bagai ombak di tengah laut, pabila datang menderu kau usung segala beban ke gigi pantai. Singgahmu sekejap cuma, tika pergi kau titipkan semuanya di bahuku seorang.... Kenapa harus begitu, Mal?



+ + +



**********************************************************



Komen aku:



Damn boring and so cliché. Macam satu bibliography tentang kisah cinta Si Sophia dan Ikmal ni. Tensionnya. Bagi aku, tiada upgrade information dalam otak aku. Its static. Typical kisah rumah tangga di Malaysia. bercinta, kemudian merajuk, kemudian dinikahkan, kemudian ada orang opis nak yang mana secara kebetulan kawan si suami. Si suami cemburu, ego. Si isteri menyimpan rasa. Akhirnya suami ceraikan supaya pergi kat kawan suami. WTH??



Teluki itu Untuk Aku



Judul: Teluki Itu untuk Aku
Penulis: Nazawati
ISBN: 978-967-5118-16-6
Harga: RM19.00
Harga pembelian melalui pos: RM17


***************************************


perasaan ini bagaikan air di kali yang sentiasa mengalir tanpa henti


perasaan ini bagaikan air di kali yang sentiasa mengalir tanpa henti


Telah aku kuburkan dalam-dalam persahabatan bersama kau. Telah aku cuba simpan peristiwa aib itu dalam hati sampai mati. Bertahun aku menghilang, dan tidak pernah aku sangka waktu telah menemukan kita lagi. Malang apa yang menanti, pabila aku dan kau terperangkap dalam ikatan yang tidak pernah kita impikan?


Bahtera ini, arah kita tak serupa
padamu... aku dendam yang tak terungkai,
padaku... kau sahabat yang melukakan


Mengapa tidak kita akhiri sahaja tali ini, kalau kita tidak pernah endahkan ijab kabulnya, Fir?


*************************************************************


Komen aku:


I love this story. Jalan cerita nya lain. Sangat berlainan, dan garapannya sangat best. Mengenai seorang 3 sahabat yang berpecah akibat sengketa keluarga dan fitnah. Akhirnya antar 3 shabat itu, 2 shabat berkahwin (terpaksa) kerana ditangkap basah. Si lelaki sangat kurang ajar, asyik mendendami si wanita. Sedih.kata-katanya pedih. Sudahla bertemu di rumah, di office juga mereka adalah teman sekerja yang tidak pernah damai. Perangnya menakutkan.kata-kata lelaki itu menyakitkan. Serius. Akhirnya satu-satu eprkara yang terpendam terbongkar. Rupanya sahabat ke-3 ada masalah emosi. Dia yang inginkan si wanita, cuba perangkap wanita untuk berkkahwin dengannya tetpai tertangkap dengan si lelaki. Rupanya ayah sahabat yang ke 3 yang membuat onar ke atas keluarga mereka. Sedih mendengar kebenaran. Cerita ni best. Bercampur baur. Tak rugi baca.